Democratie ten top.

Ik had al eerder geschreven dat wij hier op Curacao onze eigen “Wilders” hebben. Hier heet hij Wiels. En de partij geen PVV maar PS. De heer Wiels heeft zichzelf tot doel gesteld om het eiland te zuiveren en Curacao terug te geven aan de Curacaoenaren. Klinkt bekend, niet?

Het enige verschil is dat wij hier tot de minderheid behoren. Gelukkig is de PS niet de grootste partij en bekleed hij maar 2 ministerposten. Maar daarbinnen doet hij aardig zijn best om terrein te winnen. Hij zoekt het vooralsnog in symbolen. Maar toch….

Zo ook op het ministerie van onderwijs. Bas zit op een openbare school. Deze school draagt de naam van een vroegere kolonist Peter Stuyvesant: Het Peter StuyvesantCollege. Dit was dus een Nederlander en hij had vroeger ook slaven in dienst. Of hij goed voor hen was weet ik niet. En dat Nederlanders toen slaven voor hen hadden werken is totaal verkeerd geweest. Maar ik voel me daar niet verantwoordelijk voor. Ik was er niet bij. En ik keur het ook af. Feit blijft dat dit een deel van de geschiedenis van Curacao is, leuk of niet. Wiels heeft zich nu ten doel gesteld dat alle scholen met een Nederlandse naam een naamswijziging krijgen. En u raadt het al, een naam van een Curacaoenaar. Op zich niks mis mee. Alleen nu dient het feit zich aan dat zowel het bestuur, als het personeel en alle leerlingen gewoon hun oude naam willen houden. De school protesteert en demonstreert. Wiels heeft hier geen boodschap aan en stuurt de minister van onderwijs er op af. Er komt een onderzoek en mensen kunnen voorstellen voor een naam indienen. Merendeel van de stemmen blijkt dus geen andere naam te willen. Rosalia wordt de laan uit gestuurd, want hij had de mogelijkheid om de oude naam te behouden open gehouden. Maar dat was niet de bedoeling van meneer Wiels. Dus Rosalia moet weg en meneer Wiels drukt zijn zin door. Er komen 31 voorstellen binnen. 22 opperen wederom dat de oude naam Peter Stuyvesant behouden blijft. Wiels heeft nog nooit van democratie gehoord en schuift deze voorstellen, wat in mijn ogen toch ruim de meerderheid is, gewoon aan de kant. Tussen de 9 overgebleven namen zit 1 Engelse naam, maar dat is ook veel te werelds. Er is 1 naam die 2 keer voor komt. Die mag het dan worden. De school gaat vanaf 1 augustus Kolegio Dr. Alejandro Paulo heten. Gelukkig is Bas dan al van school af met zijn diploma op zak (gaan we voor het gemak even van uit). Maken wij in ieder geval de perikelen rondom nieuwe schoolpolo’s met een nieuw logo niet meer mee. Wie zal dat gaan betalen? Meneer Wiels?