Google plaatst server op Curaçao

bron: Amigoe
Woensdag, 23 Maart 2011

WILLEMSTAD — De Caribbean Internet Exchange (CAR-IX) heeft onlangs een overeenkomst getekend met Google. Dit betekent dat Google op het netwerk van CAR-IX wordt aangesloten.

Deze week arriveert de apparatuur van Google. Dit zou de eerste server van Google zijn in het Caribisch gebied.
Google is één van de allergrootste leveranciers van informatie op het internet en is ook eigenaar van video-website You Tube. Wie straks een zoekvraag intypt op de zoekmachine van Google of een filmpje opvraagt op You Tube zal die veel sneller op het scherm krijgen, doordat Google die informatie lokaal beschikbaar heeft op het CAR-IX netwerk. Momenteel worden er onderhandelingen gevoerd met andere internationale informatieleveranciers op het internet om zich aan te sluiten op de CAR-IX.
Het lokaal beschikbaar hebben van internet-informatie houdt eveneens in dat er heel wat dure internationale bandbreedte bespaard kan worden naar Miami. Het lokaal beschikbaar hebben van internet-informatie maakt het ook mogelijk om hoge snelheden breedband internetpakketten aan te bieden.
CAR-IX is sinds 2009 gevestigd en operationeel op Curaçao en timmert hard aan de weg om Curaçao in de regio als het mekka van internetverkeer op de kaart te zetten. Een internet-exchange is als een marktplaats, waar leveranciers van ‘toegang tot het internet’ en leveranciers van ‘informatie op het internet’ samenkomen en onderling informatie met elkaar uitwisselen.  De CAR-IX is opgericht door een samenwerking tussen Bureau Telecommunicatie en Post, UTS, Scarlet, Digicel, MIO, Telbo en de Amsterdam Internet Exchange. Vóór de oprichting van de CAR-IX wisselden deze bedrijven internet-informatie met elkaar uit via Miami. Door de oprichting van de CAR-IX is het mogelijk geworden om internet-informatie voortaan op Curaçao uit te wisselen, naast de reeds bestaande route via Miami. Het op lokaal niveau uitwisselen van informatie via het internet, zonder dure telecommunicatieverbindingen naar Miami, faciliteert nieuwe economische mogelijkheden. Lokale internet-providers, zoals UTS, Scarlet, Digicel, MIO, Columbus Networks en VeriSign, zijn allemaal aangesloten op de exchange. Ook de leverancier van toegang tot het internet op Bonaire, Telbo, is aangesloten op de CAR-IX. Daarmee is een eerste stap gezet naar een regionale rol van de CAR-IX.
De Stichting Ontwikkeling Projecten Logistieke Sector (SLS) ondersteunt dit jaar de promotionele activiteiten van CAR-IX. Volgens SLS is CAR-IX een kansrijk initiatief voor het verder ontwikkelen van de internet-infrastructuur, het creëren van nieuwe economische kansen en de verdere ontplooiing van de logistieke sector in het bijzonder.