Papa’s Pechdag

Mijn auto moest gekeurd. Aangezien je uren in het keuringslokaal op je beurt zit te wachten, besteden we dit uit aan een “mannetje” die hier zijn dagtaak van heeft gemaakt en er een aardige boterham mee verdient.

Ook op Curaçao moeten de auto’s gekeurd. Onder invloed van Nederland ingevoerd. Om de 2 jaar moeten we geld uitgeven aan een test die te belachelijk is voor woorden: ze rijden een stukje met je auto op eigen terrein en kijken of de lichten het doen. Als er een lampje stuk is, wordt er gezegd dat je het lampje moet vervangen. De auto wordt toch gewoon goedgekeurd. Gelukkig hoef je de auto niet eerst te repareren en moet je voor een herkeuring terug. Dat is dan weer makkelijk. Alleen of het veiliger is? Als je ziet wat voor barrels er af en toe op de weg rijden, dan kan je de keuring beter afschaffen. Het heeft echt geen enkele zin, buiten dat het geld oplevert voor de overheid. Dus wordt het in stand gehouden.

Ted zou met mijn auto naar zijn werk gaan. Ons “mannetje” komt de auto dat halen, neemt hem mee voor de keuring en komt hem gekeurd weer afleveren. En dat voor naf 50,-. Spaart ons een hoop tijd en irritatie.

Ted en Bas vertrekken ’s morgens nogal vroeg. Ik slaap dan nog een uurtje. Maar deze ochtend toetert Ted me wakker. Ik denk nog, dat zal wel per ongeluk zijn gegaan bij het achteruit rijden. En ik slaap rustig verder.

’s Avonds aan het eten vraag ik hoe het met de keuring is gegaan. Bas begint te giechelen en Ted kijkt verschrikt. Okee, kom maar op met het verhaal. En dan vertelt Bas: de auto startte eerst wel, maar sloeg af. Daarna wilde hij niet meer starten. Ik vraag tussendoor aan Ted hoe dat kan. Daar wil hij geen antwoord op geven waar Bas bij is want anders moet hij dat heel zijn leven horen. (Later heb ik hem natuurlijk ontfutseld wat de oorzaak nu was. Het blijkt dat een automaat alleen maar start vanuit de P-stand en Ted had hem al in zijn achteruit gezet, waardoor hij niet meer startte. Bas, nu weet je het toch. Pest hem maar lekker)

Ted wil de auto met de startkabel starten. Zijn auto staat buiten het hek. Bas zet de hekken open en Ted laat de auto het terrein af rollen. Hij vergeet echter zijn deur dicht te doen. Bas roept hard en Ted kan nog net op tijd remmen, anders had de deur achter de muur blijven hangen. Ach, lekker luchtig toch? Van schrik toetert hij. Daar werd ik dus wakker van. Bas moest de auto in zijn uppie terug het hek in duwen. Ted heeft ondertussen ontdekt dat de auto in zijn achteruit staat. Hij “probeert” nog een keer te starten. En dan doet hij het gewoon. Wonderbaarlijk!