swingende sint

Dit weekend vieren we, net zoals in Nederland Sinterklaas. Een traditie die de Hollanders mee hebben genomen naar Curaçao en die men hier in ere houdt.
Sint is (meestal) een blanke meneer, helemaal in traditioneel tenue. Inclusief mijter en staf. En natuurlijk een groepje zwarte pieten om zich heen. Het heeft niets met discriminatie te maken, maar laten we nu eerlijk zijn. Een donkere sint! Sneeuw is toch ook wit?
Het paard ontbreekt hier en de pieten zijn wat authentieker. Hoewel ze wel worden geschminkt. Echt zwart. De pieten swingen van nature en maken ook hier een feestje van.
Op de school waar ik werk (MBO en HBO, dus studenten vanaf 16 jaar) komt de sint ook langs. Donderdagochtend in de pauze komt hij langs. Ook de sint heeft zich aardig aangepast want hij presteert het om een half uur te laat te komen. Helaas, de pauze is voorbij. Maar daar heeft iedereen lak aan. Een feestje is een feestje. Later nemen we de schade wel op.
En ja hoor. Daar komt Sinterklaas. Zonder paard weliswaar, maar wel begeleidt door een brassband. Niemand kan dan nog stil zitten en alles swingt, zingt, gilt en joelt mee. Een en al enthousiasme. Sint wordt begeleidt naar het schoolplein, waar hij, oude man (student van 18) mag plaatsnemen in een versierde stoel. De pieten zetten de boel op stelten, ze dansen zelf en dagen het publiek uit om mee te dansen. Zij maken bewegingen die ik persoonlijk niet direct in verband breng met jonge kinderen. Volgens mij zou die combinatie zelfs strafbaar zijn. Laten we het er maar op houden dat deze pieten hun dansen hebben aangepast aan de doelgroep op dat moment. Het testosterongehalte is hoog en heeft duidelijk zijn uitwerking op het vrouwelijke publiek.
De docenten en medewerkers van de school krijgen een spoedcursus bubbling. Bij de Antilliaanse collega’s schudt alles mee, maar het blijft er ritmisch en sensueel uit zien. Bij de Hollandse collega’s beweegt alles en that’s it. Het publiek, de studenten klappen, gillen, joelen en onder die aanmoedigingen doet iedereen mee. Na het uitdelen van alle kadootjes vertrekken Sint, de pieten en de pietenbrassband en plukken de docenten de studenten moeizaam van het schoolplein. Serieus lesgeven blijkt moeilijk. Ach, let’s call it the day. Om 15 uur loopt de school leeg en gaan docenten en studenten, voorzien van kadootjes en pepernoten op weg naar huis. Hebben we nog voldoende tijd om onze surprises af te maken.