Tweede Kamer: Aanwijzing goed om erger te voorkomen

bron Amigoe | zaterdag, 14 juli 2012 10:16

DEN HAAG — “Premier Schotte heeft voor elkaar gekregen, wat ik nooit voor elkaar heb gekregen, namelijk de Rijksministerraad laten doorpakken. Maar het is natuurlijk heel triest voor de mensen op Curaçao”, zei SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vandaag in een reactie op de aanwijzing van de Rijksministerraad voor de Curaçaose regering. Ook andere Tweede Kamerleden betreuren het feit, dat vooral de burgers de dupe zullen worden van de noodzakelijke bezuinigingen. door onze correspondent Otti Thomas “De schuld is enorm, dus er moet nu heel hard bezuinigd worden op zorg en onderstand en de burgers op Curaçao gaan nu betalen voor het falen van de regering. In Nederland is niemand blij met deze maatregel, maar het was noodzakelijk om nog meer problemen te voorkomen. En het had niet nodig hoeven zijn”, aldus Van Raak.

Hetzelfde geldt volgens Van Raak voor de twee corrigerende brieven inzake de inmenging van Justitie-minister Elmer Wilsoe in het strafrechtelijk onderzoek naar loterijbaas Robbie Dos Santos. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal stuurt een brief naar de Amerikaanse autoriteiten dat alleen het Openbaar Ministerie verzoeken om rechtshulp kan doen en de Curaçaose regering heeft verklaard dat het OM ook onderzoeken kan doen naar witwaspraktijken, ondanks de inkeerregeling voor mensen die inkomsten hebben verzwegen. Ook dat was niet nodig geweest. “Ik ben geen parlementariër op Curaçao, maar als ik dat wel was zou ik wel willen weten hoe deze schuld is ontstaan, waar het geld allemaal is gebleven. Dat is belangrijk om te weten, want de bevolking moet dit betalen. Dat gaan de bevriende geldschieters van de regering niet doen.”

Ook Bas Jan van Bochove van regeringspartij CDA noemt het jammer dat de aanwijzing noodzakelijk is. “Maar we hebben met elkaar bij de staatkundige veranderingen een aantal spelregels afgesproken en vastgelegd in de Rijkswet Financieel Toezicht en daar moeten partijen zich aan houden. Het is goed dat als er een probleem is met de begroting van Curaçao, de Rijksministerraad zegt: ‘Oplossen dat probleem’. Mij lijkt het een ontwikkeling die in het belang is van Curaçao. Ik heb het gevoel dat het Cft ook zorgvuldig heeft gehandeld en de regering ruim de tijd heeft gegeven om andere voorstellen te bedenken.”

Van Bochove verwijst ook naar de ontwikkelingen in Europese landen, waar de tekorten ook te hoog werden. “Uiteindelijk betaal je als bevolking een veel hogere prijs, dan bij de maatregelen die nu genomen moeten worden. Je voorkomt dat je op de langere termijn grotere problemen krijgt”, zei hij.

Ineke van Gent van GroenLinks was niet bereikbaar, maar via Twitter liet ze gistermiddag weten het eens te zijn met de beslissing van de Rijksministerraad. “De bevolking van Curaçao is de dupe van wanbeleid. Ambities op papier van de regering moeten nu snel worden uitgevoerd. Zo kan het niet langer. Hervormen en investeren in voorzieningen voor de bevolking”, aldus Van Gent. “Premier Schotte heeft er de pest in, maar met papieren tijgers zonder concrete uitwerkingen komen we nergens. Dat weet hij ook! Cft heeft gelijk.”