Vervolg tropische storm

Zaterdag niets, zondag niets. We hadden het al opgegeven. Die staart van Tomas die komt niet meer. Maandag nog lekker naar het strand geweest. Niks aan de hand. Ja, er stond wat meer wind. Maar daardoor kon je lekker in de zon liggen ipv in de schaduw.
’s Avonds ging het regenen en daarna onweren. Dat viel allemaal nog wel mee. Ik had de titel voor deze zondageditie al bedacht: storm in een glas water. Geen harde wind maar een natte scheet.
Maar het ging steeds heftiger regenen en het onweer werd echt oorverdovend.
Toch maar naar bed gegaan, oordoppen in en heerlijk geslapen.
De volgende ochtend word ik met een bak koffie wakker gemaakt door Ted: wat doe jij nou thuis? Heel het eiland stond blank. De wegen zijn onbegaanbaar. Ted kwam in een plas terecht, ging drijven, heeft het gas erop gehouden en is als een klein tuffend motorbootje omgedraaid totdat hij weer vaste grond onder de wielen had en is maar terug komen rijden.
De radio, tv en alle telefoontjes gaven ons langzaamaan een indruk hoe heftig het was geweest en hoe ontregeld alles was. Scholen en veel bedrijven dicht. 4 wijken waren volledig onder gelopen en stond het water tot heuphoogte in de huizen. De patiënten in het adventziekenhuis zijn midden in de nacht geëvacueerd. Daarbij is een hulpverlener vermist geraakt en hebben hem later teruggevonden op een totaal andere plek. Meegevoerd door het water. In 6 uur tijd is er net zoveel regen gevallen als normaal in 1 jaar!!!
Mensen waren, ondanks de oproep van onze kersverse premier om thuis te blijven, toch de weg op gegaan. Veel mensen hebben vast gezeten en de nacht door moeten brengen in hun onder water gelopen auto. Die zullen wel een behoorlijke oudevrouwenhuid hebben gehad.
Op heel veel plekken was de stroom uitgevallen en hebben mensen de nacht in het donker gezeten. Best eng lijkt me. Aan het eind van de volgende dag stond overal de stroom er wel weer op.
Dinsdag en donderdag bleven de scholen en veel bedrijven dicht. Donderdag komt alles weer langzaam op gang. Alleen in de zwaarder getroffen gebieden is het nog behelpen. Sommige wegen zijn nog onbegaanbaar, Albert Heijn staat nog blank en is een deel van het dak naar beneden gekomen. Het winkelcentrum Zuikertuintje is nog dicht vanwege de blubber en de stankoverlast. En tot grote spijt van Bas (J), blijft zijn school tot na het weekend dicht ivm water en modderschade.
Het is nu een paar dagen droog geweest en heeft het zonnetje aardig zijn best gedaan alles weer op te drogen. Vandaag is het opnieuw begonnen. Gek, hoe snel je went aan dingen. Niemand vond het eng, we hadden zelfs plezier en liepen met de buurt in ondergoed buiten om ervoor te zorgen dat de waterstroom op gang bleef in plaats van dat het in de tuinen en straat bleef staan. Volgens de weersvoorspellingen komen er nog een paar heftige buien aan. Het rommelt ook nog steeds. Ach we zien wel.

 

Dolfijnen ontsnapt uit Sea Aquarium en gesignaleerd op Salina (winkelwijk)