Afgelopen week was de carnaval is hier in volle gang. Er zijn hier 5 parades: de
paardenparade, de kinderparade, de tienerparade, de Gran Marscha (de grootste) en de afsluitingsparade. De tienerparade was vrijdagavond en Ted liep mee. Ja, inderdaad ziet hij er heel jeugdig uit en wordt hij altijd jonger geschat als zijn werkelijke leeftijd (vorige keer vroeg er iemand of hij ook met een oudere vrouw was getrouwd! Ik had meteen een hekel aan deze meneer, ook al probeerde hij uit alle macht zijn fout recht te breien), maar hij is toch echt te oud om als een tiener versleten te worden. Ook hij heeft deze leeftijd gehad. Nee, hij liep mee als begeleider van de leerlingen van de school waar hij werkt. Ik maak even ruimte zodat Ted zelf zijn ervaringen met jullie kan delen:
De teenerparade kun je vergelijken met de laatste dag van een avondvierdaagse. Met een groep van school of vereniging loop je over een vooraf uitgezette route. Groot verschil is dat je per groep een auto voor je hebt rijden met een dj. Dat is een truck met een generator erop en een enorme geluidsinstallatie en 2 bouwlampen om de groep te verlichten. Immers, het is om 18.00 uur al donker. Iedereen die dus met een groep meeloopt moet oordoppen in om geen permanente gehoorbeschadiging op te lopen. Achter je groep rijdt een bar mee voor de catering onderweg (fris en broodjes). Dat is natuurlijk nodig anders haal je de finish niet swingend. Onderweg staan of zitten mensen langs de route. Zij zitten op zelf meegenomen stoelen, koelboxen of op vooraf zelf gebouwde tribunes. Zij staan mee te swingen op de muziek van de groepen die langs komen. Iedere groep heeft zich maanden voorbereid om er feestelijk uit te zien en om zich op een leuke wijze te presenteren. De meeste groepen hebben dan ook een dansje ingestudeerd. Op gezette momenten, wordt, op aangeven van de dj het dansje opgevoerd. Dit dansje voer je dan ook wel een keer of 15 op. Onderweg worden er tv opnames gemaakt en dat is voor die puppys een spannend moment. Je groep wordt op zo’n opnameplek stil gezet om het dansje voor de camera op te voeren, vol in de spotlights. Slimme commerciële winkels spelen hier handig op in door vlak voor zo’n opnameplek de groep te voorzien van een lichtgevende reclamegadget. Die nemen wij als begeleider weer in ontvangst, want we willen hier niet aan mee doen. De begeleiders, zoals ik, hadden als taak de veiligheid van de kids te garanderen. Hiervoor was er een touw aan beide zijden van de djtruck gehangen die beide zijden van de groep flankeerde. De groep moest hier binnen blijven en opdringerige (dronken) gasten er buiten. De gehele tocht duurt ongeveer 4 a 5 uur. Aan het einde van de rit zitten de jonge leerlingen volledig stuk (wij ook trouwens), zij dansen niet meer (wij nog wel) maar lopen mee met de groep. Voor iedereen is het in ieder geval een onvergetelijke ervaring.
Zondag was de Gran Marche. Dit is de grootste parade van allemaal. Hij zou starten om 10 uur. Wij kennen dat, ja. Daar trappen wij niet meer in. We zijn pas om 12 uur van huis gegaan. Ted wist, doordat hij zelf had mee gelopen, een goed plekje om te kijken. Hier was het niet zo druk en de straat breed, zodat de groepen ook niet hutje mutje liepen. Dit plekje was vrij in het begin van de route. We waren daar om half 1. De eerste kar kwam om 13.00 uur langs. Hadden we dus goed getimed. Later hoorden we dat de vertraging was opgelopen doordat er een dronken chauffeur ( 10 uur ’s ochtends!!!) vervangen moest worden. Nou, ja. In ieder geval wordt er wel naar gekeken en wordt het niet oogluikend toegelaten.
De optocht was zeer kleurrijk en spetterend. Ted maakte veel foto’s. De mensen gingen er echt voor staan om gefotografeerd te worden. Dat leverde erg mooie plaatjes op.
Druk hier om meer foto’s te zien.
Dana is met een stel vriendinnen en een bodyguard (de barman van de manege) naar de afsluitingsparade geweest. Ook erg mooi en gezellig. Ze was afhankelijk van de anderen en lag daardoor pas om 5 uur in bed. En daar kan Dana niet zo goed tegen. Ze heeft zich echt door de woensdag heen gesleept en wij hebben op eieren gelopen (beetje prikkelbaar) Gelukkig is het maar 1x per jaar carnaval.